Testissä Hako M05 taisteluhousut

”Se toinen kotimainen vaihtoehto”

Arvostelun taustat ja kaupallinen yhteistyö Tradesoftin kanssa

Keväällä 2023 olin yhteydessä Tradesoftiin (aka TradeHard) yhteistyökuvioihin liittyen. Tässä yhteydessä Tradesoftin edustaja ilmaisi mielenkiintonsa yhteistyössä tehtyä tuotearvostelua kohtaan. Koska olen hyvin kiinnostunut kaikenlaisista varusteista ja vaatteista, etenkin M05 maastokuviolla, tartuin heti kiinni tähän tarjoukseen ja sovimme, että Tradesoft lähettää minulle Hako M05 taisteluhousunsa testattavaksi. Sovimme, että vastineeksi housuista, teen niistä arvostelun teksti ja/tai videomuodossa malmivaroitus.eu -sivustolleni. Rahaa tai muita taloudellisia etuja ei kyseiseen diiliin kuulunut, mutta tämä artikkeli menee silti ”kaupallinen yhteistyö” -kategorian piiriin ihan vain läpinäkyvyyden nimissä. Mainittakoon vielä, että artikkelin tekoon sisältyi ehto, että saan tehdä housuista mahdollisimman rehellisen ja todenmukaisen arvostelun oman näkökulmani pohjalta. Minulla ei ole mitään vaatimusta tai velvoitetta kehua kyseisiä housuja, jos en niistä pidä, ja pyrinkin olemaan arvostelussani mahdollisimman rehellinen niin lukijaa kuin Tradesoftiakin kohtaan.

Artikkelin sisältö

Hako M05 taisteluhousujen ominaisuudet

Tradesoftin taisteluhousut (viralliselta myyntinimeltään Hako taisteluhousut ripstop, M05) ovat tyyliltään hyvin Cryen G3 taisteluhousujen kaltaiset, kuten pitkälti kaikki muutkin modernit taisteluhousut tänäpäivänä ovat. Näkyvämpänä tunnuspiirteenä housuista löytyy ruskeita joustoalueita kolmesta paikkaa: takapuolesta, haarovälin kohdalta (iso joustava kiila) ja polvisuojien ympäröivältä alueelta. 

Housujen vyötäröltä löytyy leveä kuminauhakiristys, jolla saa säädettyä housujen vyötärön kireyttä vetämällä housujen sivuilta löytyvistä “lärpäkkeistä” eteenpäin tai taaksepäin. Housujen sepalus sulkeutuu vetoketjulla ja vyötäröltä löytyy velcrosulku. Kyseisen velcron avulla pystyy vyötärön kireyttä säätämään muutamilla senteillä suuntaan ja toiseen. Vyötäröltä löytyy lisäksi etu- ja takavyölenkkien päistä niin sanotut henkselilenkit. Nämä lenkit ovat tarkoitettu perinteisille nelipistehenkseleille.

Pysyvämpää koon säätöä varten, vyötäröltä löytyy ylimääräinen sauma, jonka ratkomalla housujen takapuoleen saa lisää tilaa. Tämä ominaisuus voi olla hyödyllinen mikäli treenaa erityisen paljon esimerkiksi syväkyykkyjä tai on muuten isommalla kontilla siunattu yksilö.

Taskuja housuista löytyy runsaasti sieltä täältä. Ylhäältä alaspäin taskut ovat seuraavat: Edestä sivuilta löytyy normaalit housun sivutaskut. Taskut ovat hyvin perinteiset maastohousujen sivutaskut tilavuutensa puolesta ja niiden suuaukot ovat hieman kireämmät kuin esimerkiksi tavallisissa farkuissa.

Housujen takapuolelta löytyy takataskut, joiden sulku tapahtuu velcroläpällä. Takataskut ovat tilavuudeltaan sellaiset, että niihin mahtuu karkeasti juuri kämmen eikä sen enempää. Itse en kyseisiä takataskuja ole käyttänyt lainkaan, mutta en ole myöskään kokenut niiden olemassaoloa mitenkään elämää tai toimintaa hankaloittavaksi.

Seuraavat taskut ylhäältä alaspäin tultaessa ovat housujen reisitaskut. Erikoiset näistä taskuista tekee sen, että niiden sulkeminen ja avaaminen tapahtuu jämerällä (Optin) vetoketjulla. Kyseinen vetoketju on vastaava kuin Puolustusvoimien maastotakin rintataskuissa. Tilavuuden puolesta vetoketjusulkeiset reisitaskut ovat todella massiiviset: niihin mahtuu heittämällä esimerkiksi intin jakama kenttäpullo tai jopa retkeilijöiden suosima Nalgenen litran pullo. Tämän lisäksi taskuun mahtuu vaikka vielä puolen litran pullo kaveriksi tai muutama RK:n tahi AR:n lipas. Näitä taskuja ei todellakaan voi sanoa liian pieniksi. Reisitaskujen pohjasta löytyy vielä vedenpoistoaukko, jolla mahdollisesti taskuun eksyneet vesipisarat pääsevät taskusta myöskin pois. Mitään organisointi lenkkejä tai sisätaskuja ei reisitaskuista löydy. Lisättäköön vielä, että profiilinsa puolesta nämä reisitaskut ovat hyvin matalat ja tyhjänäkin ollessaan ne näyttävät todella särmiltä.

Housuista löytyy laajat liikeradat mahdollistavat joustoalueet takapuolesta, nivusista ja polvien ympäriltä.
Etureisitasku soveltuu esimerkiksi muistiinpanovälineille. Kuvassa näkyy myös polvisuojien korkussäätö

Reisitaskujen jälkeen housujen etupuolelta löytyy etureisitaskut. Etureisitaskujen avaus ja sulkumekanismi on toteutettu kahdella velcro-palalla. Myös etureisitaskusta löytyy vedenpoistoaukko pohjasta. Kyseinen tasku oon kooltaan hieman suurempi kuin aiemmin mainitut takataskut: näihin mahtuu esimerkiksi jopa isommat iPhonet, muistiinpanovälineet, taittoveitsi ja taskulamppu. Taskun sisältä löytyy myös polvisuojien korkeussäätö. Korkeussäätö on toteutettu reikäkuminauhalla ja säädön lukitus tapahtuu Kanadan napilla, joka on myös ommeltu taskun sisään.

Etureisitaskujen jälkeen housuista ei löydy muita varsinaisia taskuja. Polvien korkeudelta, kuinkas ollakaan, löytyy kuitenkin jo aiemmin mainitut hyvin monipuoliset polvisuojataskut. Polvisuojataskun aukaisu tapahtuu taskun alareunasta löytyvän velcrosulun avulla. Itse polvisuojat pujotetaan alakautta taskun sisään kuten perinteisessä intinkin maastohousuissa. Näistä polvisuojataskuista löytyy kuitenkin muutakin: taskujen molemmilla sivuilla on kahdet läpiviennit, jotka mahdollistavat taskujen kanssa myös perinteisten (pienempen) kovien polvisuojien käytön. Tällaisia polvisuojia ovat esimerkiksi “kuolleen linnun polvisuojat”. Lisäksi taskun päältä löytyy niin sanottu hukkapala. Irroittamalla hukkapalan (purkamalla sauman) polvisuojataskussa voi käyttää myös esimerkiksi Crye-tyylisiä polvisuojia niin, että polvisuojien kova osa jää suojataskun ulkopuolele. Edellä mainittujen suojien lisäksi kaiken tyyppisten perinteisten “mattosuojaimien” käyttäminen housujen kanssa on mahdollista. Allekirjoittanut onkin käyttänyt näiden housujen kanssa lähinnä CPE:n kuplapolvisuojia, jotka ovat toimineet housujen kanssa todella hyvin. Aiemmin mainitun korkeussäädön lisäksi polvisuojataskuissa on sivuttaissäätö. Sivuttaissäätö löytyy polvisuojataskun ulommalta reunalta ja se tapahtuu velcroisen läystäkkeen avulla. Halutessaan polvisuojan saa hyvin tiukalle suoraan polvea vasten, mutta esimerkiksi perinteisten raksapolkkareiden kanssa pienempikin säätäminen riittää.

Kuvan maastohousuissa on sisällä CPEN:n polvisuojainsertit.

Tähän väliin voisi mainita, että vaikka housut hyvin Crye-tyyliset ovatkin, niistä ei löydy ns nilkkataskuja. Itse en koe kyseisiä taskuja järin välttämättömäksi, joten en niitä edes ole osannut kaivata. Nilkan korkeudelta löytyy kuitenkin lahkeensuun kiristys. Kiristys on toteutettu samaan tyyliin kuin polvisuojienkin sivuttaiskiristys ja kiristysvaraa lahkeensuussa on riittämiin. Kiristyksen lisäksi lahkeensuusta löytyy etupuolelta vahvistusommellut reiät, joiden läpi on mahdollista pujottaa lenkki, jolla lahkeen saa suoraan kiinni esimerkiksi kengän nauhoihin.

Muiden olennaisten ominaisuuksien osalta voisin mainita vielä seuraavaa: Housujen pääasiallinen materiaali on legittiä M05 ripstop-kangasta, mikä täyttää kaikki Puolustusvoimien infrapuna-alueen vaatimukset. Housujen jousto-osat ovat sekoitus polyamidia ja elastaania, jotka käytössä toimivat aivan niin kuin joustoalueiden pitääkin. Maastokuvion osalta Hakon M05 taisteluhousuissa ei ollut mitään erityistä mainittavaa, värit ja kuviot ovat Puolustusvoimien speksit täyttävää eikä värivirheitä tai muutakaan vastaavaa omituista ole havaittavissa housujen kankaissa. Lisättäköön vielä, että Tradesoftin mukaan housuilla ei ole varsinaista paloturvallisuus (FR) luokitusta, joskaan ripstop-kangas ei pala erityisen hyvin, toisin kuin taas joustokangas joka voi valitettavasti palaa iloisemmin polttotaisteluaineiden “avustuksella”. 

"Käyttökokemukset käytännössä"

Nyt kun olemme käsitelleet housujen mielestäni tärkeimmät ominaisuudet suurinpiirtein puolueettomasti, voimme siirtyä siihen miltä housut tuntuivat käytössä (ja käytännössä). Taustatietona mainittakoon tämän tekstin kirjoitushetkellä, että olen käyttänyt Hako M05 taisteluhousuja todella paljon viimeisen puolen vuoden aikana. Housut ovat olleet käytössä esimerkiksi ampumaradalla, airsoftissa/larppauksessa, taisteluharjoittelussa, eräillessä ja metsä-, rakennus- sekä ulkohommissa. Välillä housut ovat olleet muutaman tunnin kerrallaan jalassa ja välillä taas koko viikonlopun yli metsäöineen.

Pohjatietona vielä mainittakoon, että housujen kanssa olen käyttänyt Riggers Belt -tyyppistä vyötä, johon olen itse modannut pörrövelcroisen ulkopinnan (taisteluvyön käyttöä varten). Tämän lisäksi olen käyttänyt X-mallisia ”kaksipiste henkseleitä”, jotka kiinnittyvät housujen sivuille itse lisäämilläni paracord-lenkkien avulla. Paracord-lenkit kiinnitin yksinkertaisesti solmuilla housujen vyölenkkeihin. Polvisuojia käytin housujen kanssa lähes alusta saakka. Polvisuojavalintani oli CPE polvisuojainsertit, joihin olen ollut hyvin tyytyväinen myös aiempien maastohousujeni kanssa. Mielestäni kyseiset insertit ovat huomattavasti mukavammat ja paremmat käyttää kuin esimerkiksi Crye-tyyppiset polvisuojat, sillä nämä ovat jatkuvasti oikeassa paikassa ja eivätkä irtoa kesken leikkien. 

Nyt voimmekin käydä näiden pohjatietojen perusteella itse asiaan.

Leikkauksen toimivuus

Minulla on hieman kaksijakoiset fiilikset housujen leikkauksen suhteen. Toisaalta housut tuntuvat hyvältä jalassa kunhan vain housujen istumakorkeuden sai sopivaksi. Toisaalta taas sopivaa korkeutta oli vaikea saada pysymään jos housujen kanssa ei käyttänyt henkseleitä. En osaa sanoa onko tämä varsinaisesti matalasta vyötäröstä johtuva ominaisuus, suunnitteluvirhe vai ilmeneekö tämä vain hieman elintasoaan kohentaneen reserviläisen kanssa, mutta itse koin joka tapauksessa henkselien käytön housujen kanssa välttämättömäksi. Kokeilin myös vyötärön ylimääräisen sauman ratkomista asian ratkomiseksi *heh*, mutta perstuntumalta *hehheh* sanoisin, että se ei vaikuttanut kohdallani merkittävästi asiaan.

Ylhäällä kuva housujen vyölenkeistä ennen ratkomista ja alla sen jälkeen.
Allekirjoittaneelle taisteluhousujen lahkeeet ovat hieman liian lyhyet Long-koossakin.

Tästä päästäänkin seuraavaan pointtiin – housut ovat mielestäni malliltaan kohtalaisen slimmit. Verrokkina esimerkiksi Varustelekan L4 taisteluhousuista minulle sopiva koko on Large Regular. Näistä housuista kokeilin ensin kokoa Large Long mutta kyseinen koko jäi minulle reisistä liian tiukaksi, vaikka vyötäröllä löysää olikin. Tästä syystä otin housuista kokoa isomman vaihtoehdon kokeiluun eli XL Long. Tässäkään koossa reisissä ei ole liikaa tilaa, mutta sitä on kuitenkin tarpeeksi normaaliin toimimiseen ja kuperkeikkailuun vaikka sitten reisitaskuissa tavaraa olisikin. Toisaalta tarpeettoman löysä leikkaus ei ole kenenkään etu, etenkin kun housuista löytyy taktiset joustoalueet, mutta toisaalta en myöskään näe syytä tiukemmalle leikkaukselle kun on maastohousuista kyse.

Kolmas leikkaukseen liittyvä havainto, jonka tein ja joka on ehkä kuitenkin suurin ongelmani housujen leikkauksen suhteen, on housujen lahkeen pituus. Olen 187 senttimetriä pitkä (pitkäjalkainen) ja vaikka otin housuista sen pisimmän (Long) koon, ovat lahkeet silti liian lyhyet. Tämä ilmenee todella häiritsevästi Mid-korkuisten maihareiden (esim. Zephyr GTX Mid TF) kanssa. Mielestäni lahkeet saisivat olla vielä ainakin toiset neljä senttimetriä pidemmät kuin nykyinen Long-koko on. Näin vältettäisiin kuusen neulasten, käpyjen ja oravan poikien kipuaminen kengän varresta sisään. Saati sitten lumen.

Edellä mainittuja kritiikkejä lukuunottamatta leikkaus on mielestäni suhteellisen onnistunut. Omalle vartalolleni henkseleiden käyttö on kuitenkin ehdoton vaatimus, kuten myös normaalia housukokoani pykälää isompi koko. Lahkeen pituus on mielestäni isoin miinus, sillä pidempää ei ole saatavissa (ja minäkään en kuitenkaan niin pitkä ole).

Leikkauksesta päästäänkin näiden maastohousujen  joustoalueisiin. Mielestäni joustoalueet ovat sijoitettu järkevästi ja ne toimii kuten pitää, aivan kuten moderneilta tappeluhousuilta voi olettaakin. Joustoalueet mahdollistavat monenlaiset asennot ja liikeradat ilman, että housut kinnaavat tarpeettoman paljon miltään alueelta. Toki jos housut esimerkiksi pääsevät valumaan liian alas, eivät jousto-alueet tältä pelasta, mutta henkselien kanssa housuja käytettäessä ei tätä ongelmaa päässyt ilmenemään. Joustoalueiden materiaali itsessään tuntuu mukavalta ihoa vasten ja mielestäni joustoalueiden ruskea värityskin on ollut Tradesoftilta hyvä valinta. Mielenkiintoisena sivuhuomiona olen huomannut, että jousto-alueiden väri tuntuu vaihtelevan hieman valaistuksen mukaan, tietynlaisessa valaistuksessa väri on melkein sammaleenvihreä. Alueiden infrapunaheijastetta en ole päässyt toteamaan, mutta mikäli tähän tarjoutuu mahdollisuus, päivittelen tietoja tuloksista tähän artikkeliin.

Vetoketjusulku on nopea, äänetön ja helppkäyttöinen ratkaisu.

Taskuja – vetoketjulla vai ilman?

Ja sitten päästäänkin aiheeseen, joka on ehkä eniten internetissä kritiikkiä herättänyt osa-alue Hako M05 taisteluhousuja kohtaan. Eli taisteluhousujen reisitaskujen vetoketju. Itsekin olin alkujaan hyvin skeptinen kyseistä ratkaisua kohtaan. Tuntui tyhmältä tehdä jokin vetoketjulla minkä pystyy tekemään myös napilla tai velcrolla. Käytön myötä mielipiteeni muuttui kuitenkin melko paljon. Mielestäni argumentti siitä, että vetoketjun korjaaminen hajotessaan on hyvin vaivalloista (etenkin kenttäolosuhteissa) on edelleen paras syy vetoketjun käyttöä vastaan. Muita hyviä argumentteja en kuitenkaan ole käytön jälkeen löytänyt. Voin todeta, että mitä enemmän olen käyttänyt kyseisiä reisitaskuja, sitä enemmän olen niistä tykännyt. Taskun avaaminen on helppoa ja käytännössä äänetöntä, ja vetoketjun ansiosta voin olla varma, että se minkä laitoin aiemmin taskuun löytyy sieltä myös myöhemmin kun sitä tarvitsen. Nopean ja sulavasti rullaavan vetoketjun ansiosta taskua tulee myös käytettyä paljon helpommin ja moni artikkeli löytääkin tiensä sinne esim. dumpin tai yleistaskun sijaan. Myönnän, että edelleen on toki mahdollista että kyseinen vetoketju hajoaa vaikka siitä ei mitään merkkejä vielä kuuden kuukauden käytön jälkeen olekaan. Toisaalta mietin olisikohan kyseisen vetoketjun käyttöikä kuitenkin niin pitkä, että vetoketjun hajotessa on jo ehtinyt mennä paljon muutakin housuista rikki? Reisitaskujen tilavuudesta täytyy vielä sanoa, että olen ollut siihen todella tyytyväinen. Kapasiteettia tuntuu löytyvän todella paljon ja täytenäkään reisitaskut eivät tunnu vievän liikaa tilaa reisistä tai muista strategisista paikoista. Taskujen laskokset on hyvin mietitty ja näyttävät särmiltä niin tyhjinä kuin täysinäkin. Isoin kritiikkini reisitaskuja kohtaan on organisoinnin puute: taskut ovat niin isot, että niihin helposti mahtuisi kuminauhalenkki tai pari (kuten Cryen housuissa). Vaihtoehtoisesti reisitaskuissa voisi hyvin olla ”sisätaskuja”, mutta näitäkään ei ole syystä ja toisesta haluttu lisätä. Itse törmäsin monta kertaa siihen, että jos reisitaskuissa on paljon sälää, vie välillä sen oikean artikkelin löytäminen tarpeettoman paljon aikaa.

Hako M05 taisteluhousujen muista taskuista ei niin paljoa kerrottavaa olekaan. Ja tämä ei ole huono asia. Reisitaskujen ohella pienet etureisitaskut ovat suosikkini: niissä on kätevä pitää esimerkiksi muistiinpanovälineitä ja taittoveistä sekä kompassia. Tai jos kyseessä on kevyempää aktiviteettia niin kyseinen tasku on loistava puhelimen ja lompakon säilytykseen. Tetsatessa toki kannattaa pitää huoli, ettei taskuun laita mitään ikävän muotoista kovaa esinettä tai vastaavasti mitään särkymisherkkää. Perinteiset sivutaskut ajavat asiansa vallan mainiosti. Niitä vain tulee käytettyä aika vähän sillä valtaosa tavaroista tuntuu hakevan paikkansa etureisitaskusta tai reisitaskuista. Kuten aiemmin tekstissä sanoin, takataskuja en muista käyttäneeni mihinkään. Henkilökohtaisesti en näe maastohousuissa kyseisille taskuille mitään tarvetta ja itse ajattelisin, että moiset taskut voisi jättää housuista kokonaan pois ja näin säästää ehkä kympin housujen kuluttajahinnassa.

Reisitaskujen ohella etureisitaskut ovat olleeet kovimmalla käytöllä.
Polvisuojien sivuttaissäätö tapahtuu velcroläpyskän avulla.

Polvien suojauksen monet mahdollisuudet

Olen ollut housujen polvisuojataskuihin hyvin tyytyväinen. Kuten aiemmin mainittu, olen käyttänyt housujen kanssa pääosin vain CPE:n polvisuoja inserttejä. Näiden inserttien kanssa polvisuojat ovat olleet joka kerta oikeassa paikassa eivätkä ne tartu oksiin tai risuihin saati irtoa kesken ryynäyksen kovemmassakaan menossa. Polvisuojien kiristys on toiminut loistavasti, vaikka se sivuttaissuunnassa yksipuolinen onkin, ja korkeussuunnassa en säädöllä nähnyt mitään tarvetta (lisäksi tämä lyhentäisi käytännössä housujen lahkeita jo entisestäänkin). Sivuttaiskiristystä tykkään pitää niin, että sen juuri ja juuri huomaa niin, että polvisuojat pääsevät jossain määrin liikkumaan sivuttaissuunnassakin. Sivuhuomiona mainittakoon että kokeilin sovittaa polvisuojataskuihin myös Altaman hieman isompia polvisuojia. Suojat mahtuivat taskun sisään helposti, mutta polvisuojien kiinnityslenkit eivät mahtuneet (kovamuovisten päätykappaleidensa) vuoksi läpivienneistä ulos.

Taisteluhousujen säädöt – meneekö säätämiseksi?

Lahkeensuun säädöt toimivat periaatteessa hyvin. Kuitenkin lahkeiden lyhyydestä johtuen koin, että en voinut kiristää lahkeita kenkäni varren päälle, sillä tällöin kiristetty lahje saattoi nousta kengän varren yli eikä enää palautunut sen päälle lahkeensuun kireydestä johtuen. Tästä syystä tuppasin jättämään lahkeensuun hieman löysemmälle jotta lahkeensuu myös asettuisi takaisin optimaaliselle paikalleen asennon niin salliessa. Tässä mielessä lahkeensuun säätö jäi omalla kohdallani vajaaksi täydestä potentiaalistaan. Kokeilin myös käyttää ”kengän nauhakoukkua” lahkeen kahden vahvistetun reiän avulla. Paitsi, että käytin koukun siaan paracord lenkkiä. Toisaalta tämä kiinnitys auttoi lahjetta pysymään hieman paremmin paikallaan, mutta ”tiukemmissa asennoissa” se vain aiheutti ”hotspotteja” ja kireyttä muualle. Esimerkiksi polvisuojataskujen velcrokiinnitys saattoi ”rapista” auki lahkeen kireyden vuoksi.

Myös lahkensuun säätäminen tapahtuu velcroläystäkkeellä.

Housujen vyötärö. Vyötärö säätöineen on mielestäni lähtökohtaisesti toteutettu hyvin, joskin säätövaraa sillä saisi olla vielä enemmän. Slimmistä leikkauksesta johtuen jouduin valitsemaan (reisilleni) normaalia kokoa isomman koon ja siksi olisin kaivannut vyötärölle mahdollisuuden kiristää sitä vielä enemmän. Vyötärön säätäminen on joka tapauksessa helppoa ja nopeaa sekä käytettävät velcrot pysyvät jäpäkästi kiinni paikallaan.

Itse Hako M05 taisteluhousujen vyölenkit ovat toimineet hyvin ja niitä on mielestäni sopiva määrä sopivissa paikoissa. Toki vyötärölle olisin kaivannut (2-piste) koukkuhenkseleille sopivaa sivukiinnitystä, mutta myös omien sivulenkkien tuunaaminen oli helppoa olemassa olevia vyölenkkejä hyödyntäen.

Sepaluksen sulun vetoketju- ja velcroratkaisusta on mukava käyttää, ja vaikka tässäkin ongelmana on mahdollisesti rikkoutuneen vetoketjun vaihtaminen kenttäolosuhteissa, niin mielestäni sepaluksen käyttäminen vetoketjun kanssa on niin-paljon-mukavampaa nappien kanssa taistelun sijaan, että olen vain tyytyväinen kyseiseen ratkaisuun.

Materiaalit ja työnjälki

Housujen materiaalivalintoihin olen henkilökohtaisesti tyytyväinen. Mielestäni housujen ripstop-kangas on mukavaa, kestävää ja sopivan hengittävä päällä, ja M05 maastokuvion värikin on pysynyt housuissa hyvänä. Hako M05 taisteluhousujen ompeleiden laatu on todella hyvää, kuten housujen työnjälki pääosin muutenkin on. Ainoat moitteet mitä työnjälkeen ja viimeistelyyn voisin sanoa, on repsottavat ripstop-kankaan langanpäät lähinnä reisitaskujen sisäpuolella. Tämä ei varsinaisesti mikään ongelma ole, mutta vetoketjun väliin jäävät langan päät näyttävät hölmöltä, vaikka ne eivät sen toimintaa jumitakaan.

Housujen kestävyydestä

Noin puolen vuoden käytön perusteella housujen kestosta uskaltaa jo jotain sanoa. Vaikka käyttö ei ole ollut jokapäiväistä, joskin vähintäänkin viikottaista (ja ajoittain paljon tiheämpääkin), ovat housut saaneet osakseen paljon kuritusta ja monenlaista käytännön testausta. Housut eivät ole vielä hajonneet mistään eikä merkkejä isommasta kulumisesta ole havaittavissa. Kankaan värit ovat jonkun verran haalistuneet kesäisestä auringosta, mutta mitään tavallisesta poikkeavaa värin menetystä ei ole huomattavissa. Kaikki housujen saumat näyttävät edelleen hyvältä enkä osaa sanoa mitään hotspottia, josta housut olisivat ensimmäiseksi menossa rikki. Myöskin joustoalueet ovat kestäneet käyttöä hyvin, eikä niissäkään ole havaittavissa mitään isompaa rispaantumista tai repeämistä. Ainoastaan takapuolen joustoalueessa on yksittäinen, todella pieni, rispaantuma/reikä. Mainittakoon että aikomukseni on päivitellä tietoja housujen kestävyydestä ja laadusta tähän artikkeliin. Etenkin jos housuista jotain kerrottavaa edellä mainituilla osa-alueilla ilmenee.

Verdict – tuomio

Mitä mieltä sitten olen juuri Tradesoftin Hako M05 taisteluhousuista?

250 € on monelle iso raha ja niin se on minullekin. Itse olen siinä mielessä onnekas, että sain kyseiset housut ”ilmaiseksi” testiin. Toki aikaa, eli rahaa, vie myös tämän artikkelin kirjoittaminen ja housujen kuvaaminen kyseistä artikkelia varten, eli ilmaista ei tämäkään ole. Koen kuitenkin velvollisuudekseni kertoa mahdollisimman rehellisesti mitä mieltä housuista olen ja näin olen yllä tehnytkin. Koitanpa tähän loppuun vielä tiivistää näkemykseni Hako M05  taisteluhousuista muutamalla virkkeellä:

Mielestäni  Hako M05 taisteluhousut ovat hyvät maastohousut. Vaikka olen ollut  arvostelussani housujen suhteen hyvin kriittinen, on pääasiallinen kokemukseni niiden suhteen ollut hyvä. Mielestäni housujen leikkaus voisi olla hieman parempi: tarkoittaen sitä, että reidet voisivat olla tilavammat ja etenkin lahkeet saisivat olla pidemmät. Housujen leikkaus vain on siinä mielessä vaikea aihe kritisoida, että se mikä toimii toisella ei välttämättä toimi toisella, joten absoluuttista totuutta hyvän tai huonon leikkauksen suhteen on tässä tapauksessa vaikea sanoa. Muilta osin housuissa on tehty paljon hyviä ratkaisuja ja työnjälki sekä laatu vaikuttavat olevan todella hyvää tasoa. Itse en myöskään, ainakaan vielä, lähde haukkumaan vetoketjuisten reisitaskujen kenttäkelpoisuutta –  mielestäni on hyvä, että joku uskaltaa kokeilla myös uusia ratkaisuja vanhoihin ongelmiin. Yleinen fiilikseni Hako M05 taisteluhousujen suhteen on, että housut ovat mukava laittaa aamulla jalkaan (henkseleiden kera), eikä niitä ole kiire ottaa illalla ensimmäisenä pois.

TLDR;

Tiivistelmä generoitu ChatGPT:tä hyödyntäen ADHD TikTok-sukupolvelle.

Hako M05 taisteluhousut ovat käytännölliset ja laadukkaat maastohousut, jotka ovat kestäneet hyvin puolen vuoden käytössä. Leikkauksen suhteen on kaksijakoisia fiiliksiä, ja jopa Long-kokoisten housujeen lahkeiden pituus on liian lyhyt pitkäjalkaiselle käyttäjälle. Henkselien käyttö ja normaalia kokoa isompi koko ovat välttämättömiä mukavan istuvuuden saavuttamiseksi. Joustoalueet ovat hyvin sijoitettuja ja toimivat tarkoituksenmukaisesti.

Reisitaskujen vetoketjullinen ratkaisu herätti aluksi epäilyksiä, mutta käytössä se osoittautui käteväksi ja mm. äänettömäksi ratkaisuksi. Reisitaskujen tilavuus on hyvä, mutta organisoinnin puute aiheuttaa haasteita pienten tavaroiden löytämisessä. Muista taskuista etureisitaskut ovat suosikkeja, kun taas takataskuille ei ollut lainkaan käyttöä.

Polvisuojataskut toimivat hyvin, ja polvisuojien käyttö on mukavaa. Vyötärön säätö on helppoa, mutta säätövaraa voisi olla enemmän kireämpään suuntaan. Lahkeensuun säädöt toimivat periaatteessa hyvin, mutta kirjoittajalle lyhyiden lahkeiden vuoksi täysi potentiaali jää käyttämättä. Materiaalit ja työnjälki ovat laadukkaita, ja housut ovat kestäneet käyttöä hyvin.

Yhteenvetona Hako M05 taisteluhousuista: ne ovat mukavat ja kestävät maastohousut, joissa on joitakin parannusekohteita leikkauksen ja säätöjen suhteen. Taskuratkaisut ja vetoketjulliset reisitaskut ovat toimivia, ja kokonaisuutena housut saavat positiivisen arvion niiden käytännöllisyyden ja laadun perusteella.