Mistä M05 maastopuku?

Keväällä 2022 yllättävän moni reserviläinen havahtui hieman pelottavankin kysymyksen äärelle – mitä jos meille oikeasti tuleekin sota? Tämän seurauksena heti helmikuun ’22 lopussa monen ”sijoitusintrestit” muuttuivat ja kukkaron nyörit aukenivat kohti reserviläismarkettia. Yhtäkkiä oltiinkin tilanteessa, että etenkin taisteluvarusteet olivat loppu ympäri Suomea. Tässä rytäkässä tietenkin heräsi kysymys, että mistäs kaikkialta tätä tarpeellista reserviläisille sopivaa vaatetta ja varustetta oikein enää saa. Tässä artikkelissa on tarkoitus vastata mahdollisimman selkeästi tuohon kysymykseen M05 maastokuvioisen maastovaatetuksen osalta.

(Huom – artikkeli käsittelee tällä hetkellä vain M05 maastokuvion kesävarianttia)

M05 maastopuvut virallisella leikkauksella

M05 kuvioisia maastopukuja löytyy nykyisin (kiitos Luojalle) monella eri leikkauksella. Tunnetuin leikkaus on ehdotttomasti Puolustusvoimien käytössä olevan virallisen M05 maastopuvun leikkaus. Tämä on valitettavasti surullisen kuuluisa tapaus – housuja hajoaa tämän tästä haaroistaan ja persuuksistaan. Kuten allekirjoittanutkin, niin moni muukin on yrittänyt ratkaista ongelmaa pitämällä ”liian isoja” housuja. Tämä kuitenkin tuo äkkiä esiin uusia ongelmia ja soppa on valmis. Mainittakoon kuitenkin PV:n leikkauksella olevan puvun eduksi se, että se on varmasti majuriturvallisin vaihtoehto. Tästä merkkinä samaisella leikkauksella oleviin vaatteisiin löytyy virallinen M05 RES -merkintä. Samaan lauseeseen täytyy kuitenkin lisätä, että nykyisin on hyvin harvinaista, että kertausharjoituksessa joku yli-innokas upseeri tulisi tarkastamaan kertaajien varustusta maastopuvun leimojen tai leikkauksen osalta. Paraatit ja muut edustustilaisuudet ovat toki asia erikseen.

Perinteistä M05 maastopukua löytyy mm. seuraavista verkkokaupoista:

Nimeä klikkaamalla aukeaa linkki verkkokauppaan tuotesivulle.

Kuva virallista M05 leikkausta käyttävästä maastotakista ja -housusta.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että jos etsit M05 kuvioista vaatetta kovaan kenttäkäyttöön, tutustu alla oleviin vaihtoehtoihin virallisen leikkauksen sijaan!

Muut M05 kuvioiset housut, paidat ja takit & sadevaatteet

M05 maastopukuja muulla kuin PV:n leikkauksella on nykyään tarjolla jonkun verran. Tunnetuimpia vaihtoehtoja ovat Varustelekan tarjoamat Särmä TST L4 -vaihtoehdot. Tämän lisäksi saatavilla on kuitenkin myös muita hyviä vaihtoehtoja: Tradesoftin HAKO -sarja, Viranomaisen Crye G3 M05 -sarja, Roman Kurmazin kustomina valmistamat Crye G3 M05 -kopiot ja Wombat Tacticalin M05 -maastopuku. Lisäksi PV:llekin vaatteita valmistama Origo Pro myy myös omia versioitaan M05 vaatetuksesta.

Taistelupaidat M05 kuviolla

Taisteluhousut M05 kuviolla

Takit M05 kuviolla

Muut housut M05 kuviolla

Haalarit M05 kuviolla

  • Origopro Ilves erähaalari, M05 metsäkuvio v2.0

Kuvia eri valmistajien tekemistä M05 kuvioisista taisteluhousuista.

Sadevaattet M05 kuviolla

Räätälit & tilauksesta M05 vaatteita tekevät yritykset

  • Roman Kurmaz – Tekee Crye taisteluvaatteista kopioita eri kuvioilla. Paja sijaitsee Ukrainassa, joten tällä hetkellä saatavuus on hyvin heikko. –
  • USV Gear Urusova Svitlana – Myöskin Ukrainassa sijaitseva Cryen vaatteita kopioiva räätäli, jonka valikoimista löytyy housuja ja takkeja myös M05 kuviota. Saatavilla myös asusteita ja taskuja.
  • 3rda.eu – 3rda on Puolassa sijaitseva räätäli/verkkokauppa, joka tekee myös tilauksesta maastopukuja haluamallasi kuviolla. (Käytännössä tämä voi vaatia sinulta haluamasi kankaan lähettämisen heille.)

Unohdinko jotain olennaista listalta? Auta minua kehittämään sivua kasvattamalla yllä olevia listoja. Iske artikkeliin kommenttia tai vaihtoehtoisesti voit laittaa lisätietoja minulle yhteystietolomakkeen tai Instagramin DM kautta.

Kuvat: Tradesoft, Varusteleka, Wombat Tactical

Jaa tämä artikkeli

PIdätkö sisällöstäni?

Mikäli koet jakamani sisällön hyödylliseksi ja haluat tukea tekemistäni, voit tehdä sen helposti ostamalla tuotteita verkkokaupastani!

Suosituimmat artikkelit