Templar’s Gear PT4 -taisteluvyö M05 maastokuviolla

Taustaa

Olen elämäni aikana omistanut useita taisteluvöitä aina ALICE LC-3 vyöstä geneerisiin rigger’s beltteihin ja Verseidagin sirpalesuojattuun Tacticum Battle Belttiin. Jostain syystä olen kuitenkin aina halunnut vaihtaan uuteen, joskin välillä ihan kokeilumielessäkin, joten kokemusta eri vöistä on kertynyt hyvän matkaa. Viimeisen kahden vuoden aikana olen kokeillut mm. Varustelekan, FROG.Pron ja Velocity Systemsin vöitä, mutta toistaiseksi näistä pisimpään minulla on ollut käytössä Templar’s Gear PT4 -taisteluvyö. Tämän arvostelun kirjoitushetkellä olen käyttänyt vyötä noin vuoden ja kahdeksan kuukautta. Näistä kolme ensimmäistä kuukautta käytin vyötä päivittäin Etelässä. Alunperin suurin syy vyön valintaan oli kokeilunhalu tuolloin uutukaisista M05 kuvioisista Templar’s Gearin varusteista. Ostin vyön Tradesoftista, sillä M05 kuvio on saatavissa yksinoikeudella vain heiltä.

Tiedoksi: Kaikki Rakenne-osion kuvat ovat otettu jo pidempään käytössä olleesta vyöstä.

Rakenne

Templar’s Gear PT4 edustaa taisteluvöiden tyypillisesti massiivisempaa puolta, olematta kuitenkaan varsinainen valjastetsari-pohja tai sirpalesuojauksen omaava suojaväline. Tämän tyyppisiin vöihin viitataan pääsääntöisesti ”Battle Belt” tai ”War Belt” -nimellä ja kuten nimi kertoo, vyön suunniteltu käyttöympäristö ei suinkaan löydy sukkahousu- ja piikkarimiesten viikkokisoista, vaan hieman kolhommista oloista.

PT4-vyön materiaaleina on mm. M05 kuvioitu 500D Foxdura (+ laminaatti) ja kaikki vyön materiaalit ovat NIR-suojattuja. Painoa vyöstä, koosta riippuen, löytyy 215 grammasta 260 grammaan ja pituus vaihtelee koon mukaan 72 sentistä aina 86 senttimetriin asti. Sisävyötä ei PT4-taisteluvyön mukana tule, joten käyttäjän täytyy hankkia se erikseen.

Templar’s Gear PT4 -vyöstä löytyy “Battle belteille” tyypilliseen tapaan reippaasti korkeutta ja runsaasti kiinnitystilaa. Vyön muotoilu on käyttäjän rakennetta mukaileva, jotta vyö istuu mukavasti käyttäjän vyötärön/lantion seudulla. Verrattuna muihin sotavöihin yllättävää TG PT4 -vyössä on sen jäykkyys verrattuna vyön paksuuteen: vyö on todella jämäkkä, mutta kuitenkin vain noin 10 mm paksu. Sisävyöstä riippuen paksuutta tulee joitakin millejä lisää, mutta vyö ei ainakaan erityisen paksua sisävyötä tarvitse. Kuten paksuudesta voikin jo päätellä, varsinaista pehmustetta vyöstä ei löydy (vrt. HSGI Sure-Grip Padded Belt). Uskon, että tämän toteutuksen taustalla on idea siitä, että “vyön leveys korvaa pehmeyden”. Tätä ajatusta voisi verrata esimerkiksi repun/rinkan olkaviilekkeisiin: itse ainakin mieluummin valitsen leveät ja jämäkät kuin kapeat ja pehmeät viilekkeet.

Vyön sisäpinnalta löytyy pörröinen Velcro-pinta ja neljä ”kitkapalaa”. Velcro mahdollistaa tarranauhapintaisen alusvyön käytön, jonka tarkoituksena on minimoida vyön pyöriminen ja valuminen vyötäröllä. Samaa efektiä haetaan kitkapaloilla. Pääsääntöisesti alusvyötä käyttävänä, en ole kokenut kitkapinnoilla olevan merkitystä. Sen voin kuitenkin todeta, että rauhallisessa rata-ammunnassa vyö pysyy hyvin paikallaan ilman alusvyötäkin.

Sisävyö

Templar’s Gear PT4 -vyön sisävyöksi sopii kaikki maksimissaan 45 mm (1.75 ”) leveät vyöt, joissa on irroitettava (tai todella pieni) solki. Esimerkiksi allekirjoittaneella on sisävyönä Helikon-Texin Cobra-solkinen nailonvyö. Sisävyö kiinnitetään taisteluvyöhön pujottamalla sisävyö toisesta päästä sisään ja vetämällä toisesta ulos. Halutessaan sisävyötä voi välillä vetää taisteluvyön ulkopuolella läpivientien ansiosta. Velcro-lukitusta sisävyötä varten ei löydy, vaan sisävyö pysyy paikallaan yksinomaan kitkan avulla. Tämän takia liukkaat sisävyöt, kuten Helikon-Texin aiemmin mainittu, pääsee liikkumaan melko vapaasti PT4-taistelyvyön läpi. Itseäni tämä vähän häiritsi. Ongelma kuitenkin korjaantui kuin itsestään, kun sisävyön kautta kiinnittää esimerkiksi pistoolikotelon tai lipastaskuja, jolloin vyön kitka huomattavasti kasvaa ja pyöriminen lakkaa.

PALS-kujat

Sen lisäksi, että Templar’s Gear PT4 -taisteluvyöhön pystyy kiinnittämään taskuja sisävyön ja läpivientien avulla, vyön varsinainen taskujen kiinnitysmetodi on laserleikattujen PALS-kujien läpi. Vyön laserleikkaukset ovat siistejä, molemmista päistä pyöristettyjä ”viiltoja”, jotka mahdollistavat kevyemmän ja matalaprofiilisemman rakenteen verrattuna perinteisiin PALS-kujiin. Verrattuna esim. First Spearin laserleikattuihin varusteisiin, Templar’s Gearin laserleikkaukset ovat paljon väljemmät eli materiaalia on poistettu leikatessa enemmän. Henkilökohtaisesti en osaa sanoa, vaikuttaako tämä kuinka negatiivisesti PALS-kujien kestävyyteen, mutta ainakin taskujen pujottaminen on Templarin laserkujiin hieman helpompaa. Itse pujottaminen tapahtuu samalla logiikalla, kuin perinteistenkin PALS-kujien kanssa.

PALS-kujien määrä vyössä riippuu puhtaasti vyön koosta. Pystysuunnassa kuitenkin PALS-kujien määrä on jokaisessa koossa neljä riviä. Esimerkiksi oma vyöni on koossa M ja siitä löytyy yhteensä kuusi PALS-saraketta molemmilta sivuilta ja kuusi saraketta takaa. Yhteensä siis vyössäni on leveyttä 18 PALS-saraketta + kulmien taitoksista löytyvät kujattomat välit. Senteissä tämä on noin 80 cm. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että oma vyötärönympärykseni olisi vain 80 cm, vaan sitä, että vyön tavoitteena on jättää käyttäjän etuosa osin paljaaksi. Syy on seuraava: jos näin leveä vyö jatkuisi koko matkalta eteen asti, vyö mahdollisesti painaisi käyttäjän reisiä ja vatsaa vasten esimerkiksi istuessa tai korkeassa polviasennossa. Tämän ongelman olen itsekin todennut joidenkin vöiden kanssa, mutta em. syistä PT4-vyöllä en ole tätä ongelmaa huomannut.

Henkselilenkit

Henkselien rokkaajille Templar’s Gear PT4 -vyöstä löytyy neljä lenkkiä henkseleiden kiinnitystä varten: yksi molemmilta sivuilta ja kaksi takaa. Kaikkien henkselilenkkien reiän leveys on 25 mm, joten henkselit, joiden kiinnitys on 25 mm hihnanauhalla, sopivat vyöhön kuin nenä päähän. Lisäksi esimerkiksi M1950-koukkuhenkselit kiinnittyvät taisteluvyöhön ongelmitta.

Käytössä

Olen käyttänyt Templar’s Gear PT4 -taisteluvyötä nyt enemmän ja vähemmän säännöllisesti yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ajan. Välissä kokeilin hetken Velocity Systems Operator Utility Belt -tstvyötä, mutta palasin jälleen käyttämään PT4-vyötä todettuani sen itselleni mukavammaksi.

TG PT4 -tappeluvyön käyttöympäristöt ovat itselläni olleet kaikkea kuuman kosteasta +40 asteesta aina purevaan -20 pakkasasteeseen. Käytettyäni vyötä päivittäin ensimmäiset kolme kuukautta, vyön käyttö on merkittävästi vähentynyt ja käyttöympäristö muuttunut. Nykyisin olen käyttänyt vyötä pääosin SRA:ssa, ressutouhuilussa ja Airsoftissa, joten keskimäärin käyttötunteja tulee muutamia lisää joka viikko. Rasitus on viime aikoina pyörinyt pääosin “seisoskelu – vaikeat ampuma-asennot” -akselilla, mutta aika ajoin vyö näkee myös tetsaamista ja evakuointia.

Kokoonpano

Taisteluvyöni kokoonpano, ympäristöstä, rasituksesta ja käyttöolosuhteista huolimatta, on pysynyt pitkälti samana koko vyön käyttöiän ajan. Välillä kovat lippaat vaihtuvat muovia syöviin sukulaisiinsa ja pistooli Airsoft-malliin, mutta muuten kantamukset ovat samat. Kokoonpano vasemmalta oikealla on pitkälti seuraava:

 • Pistoolin lipastasku x 2
 • Kiväärin lipastasku
 • Dumppitasku
 • IFAK eli TSTEA-tasku
 • Puukko
 • Pistoolikotelo
 • Yleistyökalun/valon/pistoolilippaan tasku
 • Karabiinihaka

Yllä mainitulla kokoonpanolla vyö on suhteellisen täysi, mutta lisätilaa saisi esim. kasaamalla taskuja päällekkäin tai vaihtamalla pystymalliseen IFAK-taskuun. Olen kuitenkin todennut tämän kokoonpanon todella toimivaksi ilman, että vyön profiili kasvaa liian suureksi tai kantamuksia olisi liikaa tai liian vähän. Näin myös taskut asettuvat vyössä sopivalle korkeudelle ja ne saa optimaalisesti jaoteltua ympäri vyötäröä.

Henkseleitä en ole vyön kanssa ikinä pitänyt, sillä en ole kokenut niitä tarpeelliseksi. Vyö nimittäin pysyy todella hyvin paikallaan pelkän alusvyönkin kanssa, vaikka liikkumismetodi olisi ryömien tai pomppien. Mielummin laitankin henkselit housuihin, jotta alusvyö ja housut pysyvät varmasti oikealla korkeudella.

Ilman alusvyötä vyö pysyy sivuttaissuunnassa hyvin kohdillaan käyttäjän liikkeistä huolimatta. Korkeussuunnassa vyö kuitenkin pääsee ilman alusvyötä nousemaan, riippuen suoritettavista sirkustempuista ja vaatetuksen kitkasta. Kovemmassa menossa alusvyön puute siis kostautuu, kuitenkin ns. rauhalliseen ratatreeniin vyö menee hyvin ilman alusvyötäkin.

Mukavuus

Vyön kantamisen olen kokenut suhteellisen mukavana useammankin tunnin yhtäjaksoisen käytön jälkeen. Vaikka pehmustetta vyöstä ei löydykään, kantamusten paino jakaantuu tasaisesti ympäri lantiota ja vyö pitää hyvin muotonsa. Vyö ei hölsky, kierrä tai paina vyötäröllä, eikä hiertämistä tai muita ihmeellisiä kivun aiheuttajia ole tullut ilmi. Myöskään pidempi aikainen istuminen, vaikkapa ajoneuvossa, ei tuota etureisille ikävää painetta, kuten joillakin leveillä vöillä on ollut tapana. Hyvien housujen ja alusvyön kanssa, vyö on oikein sopiva vaihtoehto pitkäaikaiseen ja jatkuvaan käyttöön niin Plate Carrierin kanssa kuin ilmankin.

Kestävyys

Kuten jo aiemmin muutaman kerran mainittu, Templar’s Gear PT4 -vyölläni on kirjoitushetkellä ikää reilut puolitoista vuotta ja vyö on edelleen ehjä. Kulumaa ja laserleikkaussaumojen repsottamista ja venymistä on kuitenkin selkeästi havaittavissa eli käyttö on jättänyt jälkensä. Yksikään PALS-kuja ei kuitenkaan ole selkeästi revennyt auki tai muuttunut käyttökelvottamaksi, joten vyö edelleen toimii samalla tavalla kuin ostohetkelläkin. Vyön vähäisistä ompeleista kaikki ovat edelleen kunnossa ja sisäpinnan materiaalitkin ovat ehjänä.

Laserleikkausten kestävyys arvelutti itseäni aluksi, mutta olen positiivisesti yllättynyt siitä, miten hyvin PALS-kujat ovat kestäneet käyttöä ja välppäystä tähän asti. Lukuisat taskujen irroittelut ja uudelleen kiinnitykset sekä vyön kanssa tetsaus, on varmasti rasittanut PALS-kujia paljon, mutta ongelmia ei ole kuitenkaan vielä ilmennyt.

Päätin vielä erityisesti tätä arvostelua varten kokeilla, kuinka paljon laser-kujat kestävät hetkellistä rasitusta, joten tein pienen testin. Roikotin vyöstä selän puolelta, kahden laserleikatun PALS-kujan läpi, paracordilla noin 100 kg painoa muutaman sekunnin ajan. Toistin testin muutamaan kertaan. Lopputuloksena oli hieman venyneet ja kulmista repsottavat, mutta kuitenkin ehjät kujat, jotka ovat edelleen käyttökelpoisia. Omasta mielestäni tämä on vähintään ok saavutus, etenkin jo eri olosuhteita ja käyttöä nähneeltä tappeluvyöltä. Valitettavasti en suuremmilla painoilla ole päässyt testiä vielä jatkamaan.

Jotain tappeluvyön kestävyydestä kertoo myös sille myönnetty kahden vuoden takuu. Lisäksi Templar’s Gearin tuotteita on käytössä ainakin Ranskan “laskuvarjojääkäreillä” ja muutamilla yksityisillä turvallisuusalan toimijoilla, joten ihan mistä tahansa pilipali-valmistajasta ei ole kyse.

Lopputulema

Mielestäni Templar’s Gear PT4 -taisteluvyö on oikein toimiva ratkaisu leveää taisteluvyötä etsivälle. Niin sanotussa ”First Line” -käytössä vyö ajaa asiansa hyvin ja mukana kulkee helposti kaikki tarpeellinen ja vähän ekstraakin. Omien kokemuksieni perusteella vyö on mukava pitää päällä, kestää rasitusta vähintäänkin kohtalaisesti ja näyttää hyvältä muiden M05 kuvioitujen varusteiden kanssa. Yhteensopivuus monenlaisten taskujen, henkseleiden ja alus- sekä sisävöiden kanssa tekee vyöstä useille käyttäjille mukautuvan kokonaisuuden. Oli kyseessä sitten reserviläinen, SRA-ampuja tai softaaja, vyö potentiaalisesti täyttää hyvin useimmat sille asetetut vaateet.

Hyvää
+ Kantokapasiteetti
+ Keveys
+ Vartaloa mukaileva muotoilu
+ Vaihdettava sisävyö
+ Hinta/laatu
+ Matala profiili
+ Kiinnitys mahdollisuudet (PALS/sisävyö)
+ Henkselilenkit
+ Kahden vuoden takuu
+ Käyttömukavuus
+ M05 kuvio optio (vain Tradesoftista)

Huonoa
– Vaatii erillisen sisävyön
– Selässä ei sisävyölle läpivientejä koko matkalla
– Ilman alusvyötä pääsee rymytessä nousemaan
– PALS-kujat venyvät kovassa käytössä
– Ei laajasti tunnettua näyttöä “sodan kestävyydestä”

Neutraalia
+/- Ei pehmustetta

Kenelle?

Mielestäni vyön soveltuvuuteen eri ihmisille vaikuttaa aina usea eri seikka, eikä yksi vyö koskaan ole kaikenlaisille käyttäjille se optimaalisin vaihtoehto. Käyttäjän pituus, paino, ruumiinrakenne ja vyön kanssa käytettävä muu varustus, ovat olennaisia seikkoja optimaalisen vyön löytymisen kannalta. Jos kuitenkin jo suurin piirtein tiedät mikä sinulle sopii, olen alle koonnut speksejä, joiden perusteella voit helpottaa mahdollista ostopäätöstäsi vyön suhteen.

Vyö sopii sinulle, joka haluat:

 • leveän, matalaprofiilisen ja/tai kevyen vyön
 • modulaarisen ja/tai kantokapasiteetiltaan laajan vyön
 • M05 kuvioidun ja/tai NIR-suojatun vyön
 • käyttää alusvyötä ryynätessä
 • laatua rajatulla budjetilla (max. 120 € sisävöineen)

Vyö ei sovi sinulle, joka haluat:

 • kapean vyön
 • pehmustetun vyön
 • ”olla 100% varma siitä, että vyö kestää sodan kauhut”
 • vyön, jota käyttää tilanteessa kuin tilanteessa ilman alusvyötä

Mistä?

Templar’s Gearin varusteita myy useampi Suomalainen verkkokauppa, mutta M05 kuvioiset vaihtoehdot ovat saatavilla yksinoikeudella vain Tradesoftista.
Itse Templar’s Gear PT4-vyö löytyy kirjoitushetkellä ainakin seuraavien verkkokauppojen valikoimista:
Tradesoft.fi

Lähteet: Tradesoft.fi, Templarsgear.pl

Jaa tämä artikkeli

PIdätkö sisällöstäni?

Mikäli koet jakamani sisällön hyödylliseksi ja haluat tukea tekemistäni, voit tehdä sen helposti ostamalla tuotteita verkkokaupastani!

Suosituimmat artikkelit