Ensikosketuksessa Helikon-Tex Training Mini Rig

Taustaa

Muutama kuukausi sitten, netin ihmeellistä maailmaan tutkiessani, törmäsin mielenkiintoiseen ja varsin edulliseen (mini) chestrigiin. Kantolaite kulki nimellä Helikon-Tex Training Mini Rig. Valmistaja oli itselleni ennestään tuttu, mutta tuote täysin uusi. Kummastelin suhteellisen edullista hintaa, sillä yleensä tämäntyyppiset, kiinteätaskuiset rigit, kulkevat 200 euron pimeämmällä puolella. Toki airsoft-valmistajilta tämän tyyppisiä rigejä löytyy, jopa halvempaankin hintaan, mutta niillä on yleensä parempi heittää vesilintua. Lisäksi en kuitenkaan laittaisi Helikon-Texiä airsoft-valmistajien kanssa samalla listalle, sillä tekeehän firma tiettävästi kampetta esim. Puolan armeijalle. Anyway, etsin rigistä lisää tietoa, mutta tuloksetta. Järkeviä arvosteluja ei juurikaan ollut saatavilla ja Helikon-Texin oma tuotekuvaus videoineen ei myöskään kertonut liikaa. Jätin rigin muhimaan takaraivoon ja annoin asian olla.

Nyt kirjoitushetkellä, reilu puoli vuotta myöhemmin, päädyin kuitenkin ostamaan ko. rigin. Myytyäni yhden vanhoista tappeluvöistäni pois, uuden rigin ostoon tuli oiva mahdollisuus. Ajattelin, että kun tietoa ei rigistä muuten löydy, niin tehdään mahdollisesti muille palvelus ja ”otetaan yksi tiimille”. Tavoitteenani on muutenkin kunnostautua arvostelutyyppisten tekstien kirjoittamisessa, joten tämä oli oiva tilaisuus siihenkin.

Tilasin Helikon-Tex Training Mini Rigin Suomesta, verkkokaupasta nimeltään Hatka.fi. Päädyin Hatkaan, sillä liike on Suomalainen, sijaitsee suhteellisen lähellä ja yhdistystoimintani kautta omistan hyvän alekoodin kauppaan. Tämä oli myös ensimmäinen tilaukseni Hatkasta ja kokemus oli kaikenpuolin positiivinen: tilaus käsiteltiin nopeasti ja paketti oli minulla näpeissäni jo alla kahden vuorokauden päästä tilauksesta. Väriksi valitsin hetkellisen mielenhäiriön takia Shadow Greyn. Kaikki Taktikuulit tietää, että ”Grey is new black” ja täytyy sanoa, että olen ainakin vielä kirjoitushetkellä valintaani tyytyväinen.

Ensivaikutelma

Helikon-Texin Training Mini Rig on saanut selkeästi vaikutteita Haley Strategic D3CRM Micro-rigistä. Vaikkei tämä suora kopio Haleyn tuotoksesta olekaan, ovat yhtäläisuudet nähtävissä: molemmilla sivuilla pistoolin lipastaskut, keskellä iso yleistasku, jonka takana insertti tasku, dängleri yhteensopivuus ja hyvin samankaltaiset olkaimet.

Ensivaikutelma rigistä on kuitenkin positiivisesti yllättynyt. Rigin värimaailma näyttää tyylikkäältä, taskujen asettelu on looginen ja kantokapasiteetti mukavan laaja, joskaan ei liian massiivinen. Materiaalit tuntuvat kädessä hyvältä, saumat ovat siistejä ja langan päitä ei roiku sieltä täältä. Kangas on 500D Corduraa ja Velcroissakaan en havaitse mitään valittamista. Tyhjänä rigi on todella kevyt (vain ~700 g), johtuen kiinteätaskuisesta rakenteestaan, ja kokonaisuutena rigi on varsin kompakti setti.

Rakenne

Training Mini Rig koostuu käytännössä neljästä eri osasta: H-olkaimista, vyötäröremmistä, dängleritaskusta ja itse taskukokonaisuudesta eli Placard-tyyppisestä rigistä. Kaikki nämä osat lähtevät toisistaan irti ja halutessaan niitä voi käyttää erillään muista. Lähtökohtaisesti erillistä käyttöä näkisin vain itse taskukokonaisuudelle, esim. osana Plate Carrieria, tai dängleri-taskulle osana jotain muuta kokonaisuutta.

H-olkaimet

H-olkaimet kiinnittyvät Fastex-kiinnikkeillä rigiin neljästä eri kohdasta. Olkaimissa on pituussäätö, joka karkeasti sijoittuu käyttäjän kainaloiden alle. Varaa pituuden säätöön on runsaasti. Kuitenkaan pituuden säätö rigiä päällään pitäen ei ole kovin helppoa, johtuen sijainnista kainolon alla. Säätämisestä kuitenkin selviää yksinkin ja ylimääräiset hännät saa kierrettyä piiloon hihnan päästä löytyvän velcron avulla. Molemmista olkaimista löytyy edestä neljä PALS-kujaa. Näihin kujiin saa haluttaessa kiinnitettyä esim. kiristyssiteen, radiopuhelimen PTT:n tai vaikkapa juomarakon letkun. Yläselän kohdalta olkaimista löytyy suuri Velcro-pinta, johon saa kiinni moreenimerkkejä tai nimilaatan.

Vyötäröremmi

Vyötäröremmi on yksinkertaisesti hihnanauhaa, jonka toisesta päästä löytyy Fastex-kiinnike (ja liukusolki) ja toisesta päästä G-Hook. G-Hook on suojattu kankaalla estämään vahinko aukeamiset. Vyötärön/rinnan ympärysmitan saa käytännössä säädettyä niinkin pieneksi kuin 45cm ja isoimmillaan ympärys on noin 120 cm. Toki isompikin taistelija helposti jatkaa vyötäröremmiä jos tarve.

Henkilökohtaisena huomiona sanottakoon se, että en ymmärrä, miksi remmin molemmista päistä ei löydy pistosolkea: tällöin saavutettaisiin parempi yhdeensopivuus muihin kantojärjestelmiin, esim. Placard käyttöön.

Taskukokonaisuus eli itse rigi

Taskukokonaisuus eli rigi on Placard-tyyppinen kokonaisuus, jota voi käyttää erillään muista Training Mini Rigin osista. Poiketan tyypillisistä Placard-rigeistä, rigin takaa ei löydy Velcro-tarrapintaa. Myöskään vyötäröremmistä ei jostain syystä löydä molemmista päistä pistosolkia vaan toinen pää on haluttu korvata G-Hookilla. Onneksi G-Hook on kuitenkin suhteellisen helppo vaihtaa yhteensopivaan pistosolkeen.

Rigistä löytyy yhteensä kahdeksan isompaa taskua, joista yksi sisältää kiväärin tuplalipasinsertin. Lipastaskuja rigistä löytyy kolmen tyyppisiä: neljä pistoolin lipastaskua, tuplalipasinsertti ja kaksi hieman tiukempaa kiväärin lipastaskua molemmilta sivuilta. Lisäksi neliön mallisesta yleistaskusta löytyy muutama pikkutasku lisää ja suuri Velcro-pinta. Kaikki tämän osan taskut ovat kiinteitä, eikä niiitä voi irroittaa toisistaan tai alustasta.

Pistoolin lipastaskut syövät ongelmitta 9 mm Glockin lippaat.  En myöskään näe mitään syytä miksi taskut eivät söisi myös muiden kaksirivisten ysimillisten pistooleiden lippaita. Taskujen läpät ovat säädettävissä tai irrotettavissa Velcron avulla. Läpän lisäksi taskuista löytyy kiristävä elastinen nauha, joka auttaa pitämään taskun sisällön paikallaan. Näin esimerkiksi yhden taskun pitäminen pikalipastaskuna ilman läppää on helppoa ja huoletonta. Lippaiden sijaan lipastaskuihin mahtuu myös esimerkiksi Leathermann Wave tai Fenix TK09 -valaisin. CAT TQ on kuitenkin jo liian iso taskuihin.

Rigin molemmilta sivuilta löytyviin kiväärin lipastaskuihin, väitetään sopivan AR- ja AK-lippaat, mutta kehotan suhtautumaan tähän varauksella AK-lippaiden kohdalla.  7.62×39 AK:n lippaat eivät kunnolla taskuun mahdu: lippaan kynsi tuppaa tarttumaan taskun reunaan kiinni ja koska sovitus on todella tiukka, eikä reunaa ole jäykistetty, on lippaiden asettaminen taskuun turhan työlästä. Sama ongelma esiintyy muovi- (Arsenal) ja metallilippailla (ylijäämä). Yhdellä kädellä lippaan laittaminen taskuun on suorastaan mahdotonta. Kaikesta huolimatta AK:n lippaat tulevat taskusta kuitenkin ulos vetämällä lippaasta jämäkästi ylöspäin. Airsoft AK-lippaat menevät taskuun hieman helpommin ja ulos vetäminenkin on sujuvampaa. Oikeiden AR-lippaiden kanssa en ole taskuja valitettavasti päässyt vielä kokeilemaan.

Lippaiden varmistukseen taskuista löytyy kuminyörivarmistus kolmiohaaralla, jonka halutessaan saa irti.
Kiväärin lippaiden lisäksi näihin taskuihin mahtuvat mm. Baofengin radiopuhelimet (esim. UVR-5 ja UV-82), älypuhelin, CAT TQ, kaksi 9mm lipasta tai jopa Glock 17. Puolen litran vesipullo on jo liian iso.

Keskeltä rigiä löytyy suuri tasku, johon on valmiiksi kiinnitettynä kiväärin tuplalipasinsertti. Tähän inserttiin sopii ongelmitta oikeankin AK:n lippaat aina polymeerisista Arsenalin lippaista teräksisiin ylijäämälippaisiin. Insertissäkään lippaan uudelleen indeksointi ei ole superhelppoa, mutta se onnistuu yhdelläkin kädellä pienen harjoittelun jälkeen. Myöskin inserteistä löytyy samanlainen, irroitettava, kuminyörivarmistus kolmiohaaralla kuin sivujen lipastaskuista. Insertin saa halutessaan pois, jolloin käytössä on koko rigin levyinen ja korkuinen karttatasku. Periaatteessa karttataskua voi käyttää insertinkin kanssa, mutta se on todella hankalaa eikä maksa vaivaaa.

Rigin keskeltä löytyvä neliömäinen tasku on vetoketjusulkeinen yleistasku. Yleistaskusta löytyy yksi iso lokero, kaksi pienempää lokeroa ja elastisia lenkkejä tavaran kiinnitystä varten. Lisäksi yleistaskun läpästä löytyy sisäpuolelta yksi iso verkkotasku ja ulkopuolelta pienempi vetoketjusulkuinen tasku. Yleistaskun etummaisella ulkopinnalla on suuri pörrövelcro paikka (12cm x 8cm) ja yleistaskun alta löytyy kolme PALS-lenkkiä lisätaskujen tai TQ:n kiinnitystä varten.
Yleistaskun isoon lokeroon mahtuu esimerkiksi 16cm x 10cm ’Rite in the Rain’ -muistio, valotikkuja, kyniä ja vaikkapa proteiinipatukoita. Myöskin älypuhelin menee hyvin isossa lokerossa. Pienempiin lokeroihin menee esim. sähköteippirulla, sytkäri, puuhekumi tai esimerkiksi kompassi. Taskun lenkkeihin sopii kynät, tussit, pienimmät taittoveitset, ja muut maksimissaan 3cm leveät ja 14cm korkeat esineet. Läpän verkkotaskuun mahtuu hyvin huomioliivi tai ohuet hanskat. Ulkopuolelta löytyvään pieneen vetoketjusulkuiseen taskuun menee vaikkapa avaimet tai putkikauluri.

Yleistaskun mitat ovat noin 17 x 17 x 4 cm, riippuen siitä kuinka taskun pakkaa.

Dängleri-tasku on rigin ainut irroitettava tasku. Käytännössä se on tavallinen PALS-kiinnitteinen tasku, joka kiinnittyy rigiin yhden PALS-kujaston korkeudelta. Taskun takaa kuitenkin löytyy kiinnitys mahdollisuus 4 x 3 PALS-kujastoon. Dängleri-taskussa ei ole mitään lokerointia, mutta sen sisäpinnoilta löytyy pörrövelcro-pinnat molemmin puolin, esim. organisointi taskuja varten. Lisäksi taskusta löytyy yksi kiinnitys lenkki. Tasku on Helikon-Texin mukaan suunniteltu lääkintätarpeita silmällä pitäen, mutta mahdollisessa lääkintäkäytössä suosittelen jonkin sortin orgnisointitaskuja dänglerin sisään tai erillistä lääkintätaskua, jota vain säilyttää dänglerissä. Dängleri taskun mitat ovat noin 21 × 16 × 5 cm.

Näkisin rigillä varsinaisen suunnitellun käyttötarkoituksen (ampumarata) lisäksi muutamia erilaisia käyttökohteita/-kokoonpanoja, joissa itse voisin rigiä käyttää. Todellinen soveltuvuus näihin käyttötarkoituksiin jää vielä nähtäväksi, sillä kestävyys ja käyttömukavuus paljastuvat vasta ajan kanssa, mutta kuvitellut kokoonpanot voisivat karkeasti olla seuraavat:

 1. Ampumarata-rigi.
 2. Tiedustelu-rigi.
 3. Retkeily-rigi.
 4. EDC/Bug-out/Boogaflu-rigi.
 5. Plate Carrierin Placard-rigi

Alla muutama esimerkki siitä, mitä nämä kokoonpanot voisivat sisältää ja mitä kaikkea rigiin mahtuu minnekin.

Ampumarata-rigi

Kokoonpano, johon rigi on Helikon-Texin mukaan alunperin suunniteltukin. Itse esimerkiksi ampuessani 7.62×39 AK:lla ja 9 mm Glockilla täyttäisin rigin seuraavasti:

 1. AK-lipas x 4: Vaikka sivujen lipastaskut syövät AK-lippaita todella huonosti, taskuja pystyy käyttämään lippaiden kantamiseen – ei niinkään lippaan vaihtamiseen. Eli neljä täyttä kiväärin lipasta kantoon ja tauoilla tarvittaessa vaihtaa lippaita kyljiltä keskelle.
 2. Glock-lipas x 4: Helppo tapa kantaa reilu 60 ptr valmiiksi lipastettuina ja valmiina käyttöön.
 3. 50 ptr rasia 9 mm patruuna yleistaskuun. Tästä latailee tyhjät pistoolin lippaat sitä mukaan, kun on tarve.
 4. Timer yleistaskuun. Treeniin tulee jotain järkeäkin.
 5. Paikkotarroja ja/tai tussi yleistaskuun paikkailua varten.
 6. Nitoja yleistaskuun maalitaulujen kiinnittämistä varten
 7. Suojalasit yleistaskuun tai kotelo roikkumaan lenkistä.
 8. IFAK/ensiapulaukku dängleriin. ”Make holes, stop holes, plug holes” – lääkintätarvikkeet aina mukaan, kun aseiden kanssa tuohutaan.
 9. Kuulosuojaimet roikkumaan olkaimista.
 10. Hanskat kiinni karbiinihakaan, joka roikkuu rigin alalenkistä.

Tällä kokoonpanolla ratapäivää varten tarvitsisi rigin lisäksi matkaan enää aseet, taulut ja vettä.

EDC/Bug-Out/Zombie Invasion-rigi

”Eihän tällaistä kukaan Suomessa tarvitse”-kokoonpano sisältäisi hieman sitä sun tätä eri tarpeisiin selviytymisen näkökulmasta. Ei mikään absoluuttinen pelastus-rigi, mutta kokoonpano voisi olla esimerkiksi seuraava:

 1. AK-lipas x 2: Kaksi täyttä kiväärin lipasta ei vie vielä pitkälle, mutta auttaa alkuun. Toivottavasti kolmas lipas löytyy kuitenkin jo pitkästä aseesta kiinni.
 2. Glock 17 (oikean puolen) kylkitaskuun. Helppo tapa pitää pistooli matkassa, joskin vetäminen on hidasta ja ladattuna säilyttäminen kyseenalaista, johtuen kovikkeiden puutteesta.
 3. Radiopuhelin (vasemman puolen) kylkitaskuun. Kyky kommunikoida muiden kanssa auttaa tilanteessa kuin tilanteessa.
 4. Glock-lipas x 2 (vasemmalle kyljelle): Sama juttu kuin kiväärin kanssa, ”two is one – one is none”.
 5. Leatherman Wave oikean puolen pistoolin lipastaskuun. Yleistyökalulle on aina käyttöä.
 6. Fenix TK09 -valaisin. Koska pimeällä on kiva nähdä ja sähköverkko voi pettää.
 7. Kyniä ja tusseja sekä muistio yleistaskuun. Koskaan ei tiedä mitä joutuu kirjoittamaan ylös.
 8. Teippirulla yleistaskuun. Aina löytyy käyttöä.
 9. Valotikkuja yleistaskuun. Jos paristot loppuvat taskulampusta tai taskulamppu on liian kirkas, valotikut toimivat hyvin. Jälkeen jättäminen ei myöskään harmita niin paljoa kuin taskulampun.
 10. Sytkäri/tulitikkuja yleistaskuun. Tuli = lämpö = selviytyminen.
 11. Huomioliivi yleistaskuun. Helpottaa merkinantoa tai merkkausta.
 12. Patukka/nopeaa energiaa yleistaskuun. Auttaa ensihätään energian puutteen ilmaantuessa.
 13. IFAK/ensiapulaukku dängleriin. Kun lääkintätarvikkeet ovat aina mukana, ei koskaan mene metsään.
 14. Tuubihuivi yleistaskun etummaiseen vetoketjulliseen taskuun. Todella yleiskäyttöinen asuste tilanteessa kuin tilanteessa.
 15. Hanskat kiinni karbiinihakaan, joka roikkuu rigin alalenkistä.

Valitettavasti rigiin ei järkevästi mahdu vettä mukaan, mutta näillä pääsisi jo jonkinlaiseen alkuun, jos paska osuu tuulettimeen.

Retkeily-rigi

Jos kaipailee retkeilykäyttöön lisätilaa varusteille/tarvikkeille, rigiin saa halutessaan kasattua neutraalimman kokoonpanon, joka tuskin ajaa kanssaliikkujia pois. Setti voisi olla seuraava:

 1. Radiopuhelin (vasemman puolen) kylkitaskuun. Radio puhelin on mukava olla kaiken varalta mukana, jos jotain sattuu. Vielä hauskempaa on, jos seuraltasikin löytyy sellainen.
 2. Matkapuhelin (oikean puolen) kylkitaskuun. Tasku syö kätevästi isommatkin älypuhelimet. Eipähän puhelin hierrä housun taskussa tai hikoile povarissa.
 3. Kartta inserttitaskuun, josta on insertti otettu irti.
 4. Puukko inserttitaskuun kartan kaveriksi. Kunnon puukolle on aina käyttöä, jota ei yleistyökalukaan korvaa.
 5. Leatherman Wave (oikean puolen) pistoolin lipastaskuun. Yleistyökalulle on aina käyttöä.
 6. Fenix TK09 -valaisin. Pimeällä on kiva nähdä ja koskaan ei tiedä, jos reissu sattuu venähtämään suunniteltua pidemmäksi.
 7. Proteiinipatukoita (vasemman puolen) pistoolitaskuihin. Matka menee mukavammin, kun on evästä tarjolla.
 8. Muilta osin retkeily-rigi voi sisällöltään olla vastaava kuin EDC/Bug-out/SHTF-rigikin. Kaikkeen on hyvä varautua ja koskaan ei tiedä mitä sattuu

Tässäkin kokoonpanossa ongelmana on vesi, jota rigissä ei mitenkään järkevästi kanna. Oletettavasti kuitenkin kukaan ei pelkässä rigissä lähde metsään samoilemaan, vaan rigi on enemmänkin repun tmv. jatke.

Placardina

Kuten aiemmin mainittu, rigi ei suoriltaan toimi kunnon Placardina millekään muulle kantojärjestelmällä. Vaikka G-Hook on suhteellisen helposti vaihdettavissa tavalliseen pistosolkeen, jää edelleen puuttumaan rigin takapuolelta Velcro. Toki rigiä voi käyttää Placardina ilman tuota Velcroakin, mutta se ei ole järin optimaalista: rigin ja kantolaitteen välin jää turha rako, joka helposti kerää paskaa sisäänsä ja rigi ei istu niin tiukasti kantolaitetta vasten, kun pitäisi. Tämä aiheuttaa ylimääräistä hölskymistä ja kasvattaa etuprofiilia. Näppärä kaveri kuitenkin ompelee rigiin itse Velcron taakse.

Kokeilin itse rigin kiinnittämistä Templar’s Gear TPC Plate Carrieriin muutaman pikaisen patentin keinoin. Vaikka patenttini ei aivan toimiva ratkaisu olekaan, pystyin toteamaan sen, että pienillä muutoksilla rigi tosiaan menee Placardista.

Käytössä

Päivitys 06.06.2020

Olen nyt käyttänyt rigiä kahden kuukauden ajan epäsäännöllisen säännöllisesti. Rigi tuntuu edelleen hyvältä päällä, säädöt toimivat ja taskujen käyttäminen on luontevaa. Hieman pidemmässäkään käytössä rigi ei hierrä tai paina, eikä repun tai rinkankaan kanssa toimiminen aiheuta ongelmia. Rigi on tähän mennessä ollut pääasiassa SRA-tyyppisessä käytössä, joskin suurempana ”koitoksena” vedin rigi päällä Varustelekan järjestämän etäsotilasmarssin.

Etäsotilasmarssilla varustuksenani oli rigin lisäksi SärmäTST L4 kenttähousut ja taistelupaita sekä Brittien PLCE rinkka, jossa painoa kulki marssin ajan yli 20 kg. Rigi suoriutui reilun seitsemän tunnin koitoksesta todella hyvin ja ilokseni voin todeta, että rigi ei missään vaiheessa aiheuttanut hiertämistä tai muuta kipua vartalossani. Toki seitsemän tuntia on vielä suhteellisen lyhyt aika, mutta ainakin huonoimmilla kokoonpanoilla ongelmat tulevat jo tuossa ajassa esiin. Riittävän leveät, mutta kuitenkin ohuet ja matalaprofiiliset olkaimet ovat eittämättä etu painavamman rinkan kanssa operoidessa.

Tiivistetysti rigistä voisin sanoa, että vaikka en aivan kaikkia rigin ratkaisuja henkilökohtaisesti ymmärräkään, en näe VIELÄ mitään syytä sille, miksi rigi ei toimisi siinä käytössä mihin se on suunniteltu. Laadukas Corduran kangas, ommelten yleinen laatu ja vahvistusompeleet kriittisissä kohdissa viittaavat siihen, että rigi todella VOI olla pitkäikäinen tuote. Pidemmällä tähtäimellä kestävyys jää vielä nähtäväksi, mutta ainakaan pikaisten evakuointitestien perusteella en usko, että rigi aivan hetkessä antautuu (etenkään sille suunnitellussa ampumaratakäytössä).

Mielenkiinnolla odotan kuinka Training Mini Rig suoriutuu tulevaisuuden haasteista ja kestää käyttöä. Raportoin lisää ”tuloksia” johtopäätöksineen tähän artikkeliin, joten pysy kuulolla, jos entistä kattavampi analyysi Helikon-Tex Training Mini Rigistä kiinnostaa.

Toistaiseksi suurin kritiikkini rigiä kohtaan on AK-lippaiden sopivuus/sopimattomuus kylkien (lipas)taskuihin ja täyden Placard-yhteensopivuuden puute on. Ymmärrän, että kaikkea ei voi näin halpaan hintaan saada, mutta mielestäni nuo ovat pieniä asioita, jotka olisivat lähes lisäkuluitta korjattavissa ja parantaisivat rigin monikäyttöisyyttä huomattavasti.

Jaa tämä artikkeli

PIdätkö sisällöstäni?

Mikäli koet jakamani sisällön hyödylliseksi ja haluat tukea tekemistäni, voit tehdä sen helposti ostamalla tuotteita verkkokaupastani!

Suosituimmat artikkelit